O απόηχος της 35ης Διημερίδας Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης – Palso Northern Greece, στη Θεσσαλονίκη.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ακόμη ένα διήμερο Συνέδριο της Palso B.E., στο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Palace της Θεσσαλονίκης, με θέμα:

«Η Γλώσσα και η Διαμόρφωση της Επιχειρησιακής Κουλτούρας»

Νέες γέφυρες επικοινωνίας κτίστηκαν ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό, και τους εξαίρετους ομιλητές διαφορετικών προσεγγίσεων, δημιουργώντας μία σύγκλιση κι έναν βλαστό δημιουργικότητας και εξέλιξης που μεγάλωσε, έγινε δένδρο και μας χάρισε απλόχερα τους καρπούς του στις 26 και 27 Αυγούστου.

Σημείο εκκίνησης της διημερίδας, το κεντρικό πάνελ  με προσκεκλημένους ομιλητές τους:

  • Vilelmini Sosoni, Professor at the Department of Foreign Languages, Translation and Interpreting at the Ionian University in Greece,
  • Dr. Vasilis Manousakis, Συγγραφέας, μεταφραστής, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική και την Αφηγηματική Θεραπεία
  • Mr.  Anastasios Katsaris, MInstLM, MBPsS, CBP, BSc, MSc, MPsych, MSc, Οικονομολόγος, ψυχολόγος, σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού
  • John Mark Williams, MBA, FIoL, FInstCM CEO
  • & Mrs, Synthia Sapika, Δημοσιογράφος, Διευθύντρια Ενημέρωσης στην ΕΡΤ3, Συντονίστρια του πάνελ

Οι εισηγήσεις τους, απόσταγμα της επιστημονικής τους έρευνας και η διάδραση με το κοινό που ενθάρρυνε η δημοσιογράφος, έδωσαν νέα δεδομένα για σκέψη και κίνητρα αποφάσεων για τη σχολική χρονιά που έρχεται.

Στη συνέχεια της Δευτέρας αλλά και της Τρίτης ένα πρόγραμμα πλούσιο σε σεμινάρια ποικίλης θεματολογίας, εργαστήρια, παρουσιάσεις εκπαιδευτικών εργαλείων και τεχνολογικών μέσων, σχολές γονέων και λογοτεχνία, αντάμειψε τους επισκέπτες, που ήταν: Ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών από όλη την Ελλάδα, καθηγητές όλων των γλωσσών, φοιτητές, μαθητές και γονείς.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι επισκέπτες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, ενώ οι εκδοτικές εταιρίες ξενόγλωσσων βιβλίων και εποπτικών μέσων, οι φορείς πιστοποίησης γλωσσών, τα Επιμελητήρια, οι Πρεσβείες και η Δημόσια Τηλεόραση που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Palso B.E., έδωσαν δυναμικό παρόν στο χώρο της παράλληλης  Έκθεσης Ξενόγλωσσου βιβλίου και Εποπτικού Υλικού κι εφόδια σε ιδιοκτήτες, και τους συνεργάτες καθηγητές τους.

Επίγευση της πρώτης μέρας, με αθρόα προσέλευση, η ομιλία του π. Λίβυου, που αποτέλεσε και σχολή γονέων στην οποία προσκεκλημένοι ήταν οι γονείς των κ.ξ.γ. της Palso Northern Greece και είχε θέμα, «Πόσο χρήσιμο είναι τελικά το άχρηστο στη ζωή μας?»

Σύσσωμος ο κλάδος της PALSO τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, στη Σύναξη των μελών, έκανε την έναρξη των εργασιών. Εκτός από την ενδιαφέρουσα συνδικαλιστική ενημέρωση που παρείχε το Δ.Σ. της ΠΟΙΚΞΓ & το Δ.Σ. του συλλόγου PALSO B.E. στα μέλη, η σύναξη ολοκληρώθηκε με ενημέρωση στις φορολογικές εξελίξεις από τον κο Αλέξανδρο Γκούμα και τις εργασιακές και συνταξιοδοτικές  από τον εργατολόγο κο Βασίλη Χαρίση.

Mε λογοτεχνία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης μέρας, και την παρουσίαση του Ιστορικού Διηγήματος

«Το Διαμαντένιο Άλφα», εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα, της συγγραφέως, καθηγήτριας & μεταφράστριας Γερμανικής, κας Νόρας Πυλόρωφ.

Στο πλαίσιο της διημερίδας οι επισκέπτες τίμησαν και την έκθεση ζωγραφικής, της εικαστικού & ιδιοκτήτριας κ.ξ.γ. κας Έλσας Κοτσώνη, ξεχωρίζοντας την ιδιαίτερη τεχνοτροπία των έργων της.

Από το διήμερο δεν έλειψε κι η ψυχαγωγία των συμμετεχόντων.

Την Κυριακή το βράδυ καλωσόρισμα «μεταξύ τυριού κι αχλαδιού»,  περίμενε τους συναδέλφους-εκπροσώπους των εικοσιπέντε περίπου νομών  της Ελλάδας, από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, και το Δ.Σ. της ΠΟΙΚΞΓ, που  τίμησαν με την συμμετοχή τους την εκδήλωση, ενώ την Δευτέρα, Θεσσαλονικείς & φιλοξενούμενοι συνάδελφοι της PALSO, εκπρόσωποι των εκδοτικών οίκων και των εταιριών, ομιλητές,  συγγραφείς, και  σύσσωμο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας, διασκεδάσαμε, χορέψαμε και απολαύσαμε το ετήσιο αντάμωμα, με τους ήχους του συγκροτήματος του κου Δ. Τριχάκη, τους εκλεκτούς μεζέδες του «Εν Λευκώ», στον παραδεισένιο «κήπο του Κρασσά» στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Σε επιστημονικό, ακαδημαϊκό, κοινωνικό, συναδελφικό, και ουσιαστικό επίπεδο η επιτυχία επετεύχθη, όπως αναφέρουν τα πολυάριθμα σχόλια των παρευρισκόμενων, που κατέκλυσαν τα social media.

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω και την συνολική διοργάνωση οφείλουμε τεράστιο ευχαριστώ στους χορηγούς μας, εκδότες & το Ε.Ε.Θ.  που η συμβολή τους μας έδωσε από την αρχή τη στήριξη να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας.

Παράλληλα ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στην Έκθεση, τους ομιλητές του πλούσιου προγράμματος, αλλά και τους επισκέπτες που επιβεβαίωσαν κ φέτος την ανάγκη της επιμόρφωσης σε όλους τους τομείς.

H 35η Διημερίδα Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης υλοποιήθηκε με την Αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και καλύφθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ.

Και του χρόνου με υγεία, κι ας σηματοδοτήσει τη φετινή σχολική χρονιά μια επιτυχημένη αρχή για όλους!